De Bruiloftsdans (1566)

 

Daguitstap naar Cassel (Musée de Flandre) en bezoek aan een microbrouwerij

Zaterdag 25 mei 2019

De Davidsfondsafdelingen van Bellem en Lotenhulle-Poeke maken zich op voor een uitstap naar Noord-Frankrijk, meer bepaald naar het mooie stadje Cassel. Op het programma: een bezoek aan het Musée de Flandre, waar een gegidst bezoek aan de schitterende Bruegeltentoonstelling gepland is. Voordien kon genoten worden van een welkomstkoffietje mét croissant. Na de tentoonstelling was het tijd voor een lekkere maaltijd op het marktplein. Na de middag werden we wegwijs gemaakt in de geschiedenis van Cassel door een ervaren gids. Nadien was er nog een bezoek aan een microbrouwerij, maar de uitleg van de brouwer was nogal technisch en lang. Gelukkig konden we achteraf van zijn “Reuzenbier” genieten. Rond zes uur waren de 40 deelnemers, na een geslaagde uitstap, terug thuis.

Musée de Flandre (Cassel):

Feesten en kermissen in de tijd van Brueghel

Europa herdenkt de 450 ste verjaardag van de dood van Pieter Brueghel de Oude. Het Musée de Flandre blijft niet achter en laat door al de zalen van het museum een vrolijke stoet trekken. We kennen allen de wilde Vlaamse kermissen met dansende en drinkende boeren die zich te goed doen aan het eten op het ritme van de muziek van een doedelzak. Deze feesten doen ons ongetwijfeld denken aan Pieter Brueghel de Oude, de ingenieuse schilder. Hij slaagt erin ons mee te nemen in de ronde(dans) van zijn feesten vol details, personages, en symbolen die populair zijn geworden dankzij een hele generatie talentvolle schilders. Maarten Van Cleve en Pieter Balten waren zijn tijdgenoten. En dan waren er ook zijn opvolgers, met name zijn 2 zonen Pieter de Jonge en Jan. Al deze schilders slagen erin met enige durf de schilderijen van Brueghel de Oude, die ze als voorbeelden zien, op een eigen  manier te interpreteren. Ten tijde van Brueghel waren het niet alleen de boeren die plat en ondeugend konden feestvieren. Ook de de anderen wisten hun feesten te kleuren met galante scènes waar de vleselijke geneugten werden verheerlijkt.

Met deze tentoonstelling, die voor het eerst sinds de heropening van het museum in 2010  alle zalen openstelt, wordt u meegenomen door twee eeuwen van plezier, dans en muziek.

In samenwerking met :

Met de steun van :

Share This